+38044 278-52-15
nort@nort.org.ua
01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 7/11
UA RU

Українські бізнес-асоціації формують спільний порядок денний бізнесу для влади

05.12.2018

27 листопада 2018 р. відбулася зустріч бізнес-асоціацій щодо формування порядку денного бізнесу, в якій взяли участь і представники ГС «Національна організація роздрібної торгівлі».

 

Спілка українських підприємців (СУП), асоціації-учасники Української Ради Бізнесу (УРБ) та інші прийняли рішення щодо необхідності об’єднання для створення спільного порядку денного бізнесу.

 

Предметом зустрічі стали запропоновані СУП та УРБ пропозиції для влади щодо покращення бізнес-клімату в країні.

 

«Саме бізнес, який сплачує податки до держбюджету, створює робочі місця в країні, повинен формувати порядок денний для влади. Щоб бути почутим, бізнес повинен звучати об’єднано і виступати з єдиними пріоритетами. Оскільки більшість проблем підприємців у країні та рецепти їхнього вирішення подібні, ми вирішили ініціювати створення національної бізнес-коаліції. У квітні члени СУП затвердили топ-10 вимог до влади, які лягли в основу спільного порядку денного бізнесу в рамках коаліції», – розповіла про ідею і мету створення коаліції виконавчий директор СУП Катерина Глазкова.

 

Михайло Соколов, учасник Української Ради Бізнесу, представник ВАР зазначив, що ідея широких об’єднань виглядає як єдина можлива для країни. Українська Рада Бізнесу, до складу якої входять 68 бізнес-асоціацій, сформувала спільні пріоритети та протягом року прокомунікувала їх керівництву всіх парламентських фракцій. «Ми бачимо важливим створити найширшу національну платформу, на якій буде сформовано єдині пріоритети українського бізнесу», – зазначив Михайло.

 

У результаті зустрічі проект переліку ініціатив коаліції підтримали представники СУП та Асоціації «Української Ради Бізнесу» – лідери “Національної організації роздрібної торгівлі“,  Української асоціації виробників, Асоціації приватних роботодавців, Асоціації “Українські імпортери побутової електроніки”, Української федерації індустрії безпеки, Всеукраїнської аграрної ради.

 

До переліку увійшли найбільш очікувані бізнесом законодавчі ініціативи, що регулюють податкову політику, трудове право, забезпечують рівність доступу учасників суміжних ринків до товарів і послуг приватних монополій, знижують навантаження на фонд оплати праці, запроваджують безпаперові технології та реалізують інституційну реформу перевіряючих та контролюючих органів.

 

Ініціатори Коаліції презентують спільні вимоги кандидатам у Президенти та політичним силам під час публічних зустрічей у період передвиборчих кампаній.

 

Головне завдання бізнес-коаліції – домогтися включення пропозицій бізнесу у передвиборну програму кандидатів.

 

Консолідовані пропозиції бізнесу мають стати «дорожньою картою» для українських законодавців. Імплементація цих пропозицій принесе помітний позитивний ефект для економіки країни – детінізацію, прозорі та рівні умови ведення бізнесу для усіх підприємців.

 

Лише за таких умов можливо створювати нові підприємства, розширювати наявні потужності, а головне – припинити відтік громадян з України, забезпечивши їх конкурентними заробітними платами, збільшити надходження до бюджету.

 

Партнером та медіатором процесу об’єднання навколо ініціативи виступив Центр міжнародного приватного підприємництва (CIPE) «Ми всі прагнемо, щоб бізнес-спільнота стала союзником і рівноправним партнером влади, тому CIPE вітає і підтримує процес формування єдиного порядку денного бізнесу до кандидатів», – зазначила Оксана Олійникова, директор київського офісу СІРЕ.

 

Національна коаліція бізнесу відкрита для широкого кола бізнес-об’єднань – регіональних, всеукраїнських, професійних, галузевих. Ініціатори мають на меті об’єднати якомога більше асоціацій українських підприємців та закликають долучатися до реалізації адвокасі-кампанії об’єднаного бізнесу на платформі Коаліції http://businessvoice.in.ua/. На цій платформі бізнес-асоціації також можуть вносити свої пропозиції для розширення списку пріоритетних ініціатив.

 

Крім того, ініціатори запрошують керівників бізнес-об’єднань, які готові підтримати ідею Коаліції, долучитися до обговорення пріоритетних ініціатив бізнесу 11 грудня 2018 року.