+38044 278-52-15
nort@nort.org.ua
01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 7/11
UA RU

Як теорія ТОС допомагає бізнесу

06.04.2017

5 квітня 2017 року бізнес-тренер, консультант, фасилітатор Людмила Мельник розповіла як використовувати інструменти ТОС (теорія обмежень) для прийняття правильних рішень у бізнесі.

Майстер-клас було організовано  «Національною організацією роздрібної торгівлі» (НОРТ), за підтримки ПрАТ «Європейський страховий альянс» та Центру міжнародного приватного підприємництва (СIPE).

Учасники вивчали процеси мислення ТОС. Присутні дізнались: як знаходити ключові обмеження – перепони, що заважають ефективній роботі та блокують отримання бажаного результату, керувати ними та розширювати “вузькі місця”.

Особливо захоплюючою була практична частина, під час якої вчились будувати новий проект, визначати основні необхідні дії для його впровадження та формулювати допоміжні, а також передбачати можливі ризики, що можуть виникнути.

Що ж собою являє техніка ТОС?

ТОС, іншими словами теорія обмежень, потрібна для стратегічного планування бізнес-ідеї або уже діючого бізнесу. Дану техніку практикують за допомогою фасілітаційної тканини, на яку учасники обговорення можуть наліплювати свої ідеї, написані на аркуші паперу. Таким чином, вимальовується план дій, дотримуючись якого можна прорахувати розвиток свого бізнесу.

Коли потрібна теорія ТОС?

Зазвичай до теорії звертаються тоді, коли компанія зупинилася на етапі свого розвитку. Причини можуть бути різними: проблеми у колективі, недієві наради, невідрегульовані бізнес-процеси та багато моментів, які тягнуть компанію донизу.

Батьком даної теорії є Еліяху Моше Голдрат, який говорить: «Недостатньо робити речі правильно. Більш важливим є робити правильні речі».

Вибудова теорії ТОС схожа на захоплюючу гру. І, як підтвердила, Людмила Мельник, вона дає результати. Після побудови стратегії за допомогою ТОС, стає зрозуміло, як рухатися далі і як вивести бізнес на очікуваний результат.

Присутні на тренінгу вчилися застосовувати дану теорію на прикладі бізнес-стартапу із сушіння овочів. Людмила Мельник радить: перед тим, як розпочинати якусь справу, потрібно прорахувати всі деталі, навіть обговорити штат працівників, що будуть працювати у вашому бізнесі.

Під час використання теорії ТОС формується так зване дерево майбутньої діяльності, де прописуються всі кроки ведення бізнесу. Окремо потрібно вибудувати «негативну гілку». Це форс-мажорні ситуації в бізнесі, негативні наслідки дій із впровадження бізнес-ідеї. Будувати дану систему потрібно дуже уважно і в послідовному порядку, бо як намалюєте, так і буде працювати ваш бізнес.

Після завершення свого роду творчої роботи, можна приступати до втілення прописаних завдань. Пані Людмила говорить, що якщо до цього віднестись серйозно і відповідально, то план спрацює, головне злагоджена колективна робота і не боятися труднощів.