+38044 278-52-15
nort@nort.org.ua
01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 7/11
UA RU

2017: стан малого та середнього бізнесу

24.10.2017

Для того, щоб зрозуміти значення малого та середнього бізнесу в нашому житті, достатньо згадати часи, коли ніякого малого та середнього бізнесу не було. Існував лише державний бізнес і країна весь час перебувала на межі голоду. Як тільки з’явилися малий та середній бізнес, громадянам значно полегшало.

В новій програмі «Громадянська позиція» телеканалу «Глас» керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів України – Андрій Забловськийрозповів про проблеми малого та середнього бізнесу (далі – МСБ), торкнувшись болючої теми – фінансування.

«Сьогодні МСБ в Україні значною мірою підтримує ЄБРР. Але потрібно розуміти, що банк просто так гроші нікому не дає. Є, як мінімум,  бізнес – план. Варто розуміти, що донора  цікавить лише  той  бізнес, що регенерує прибуток, на стартап або початкову справу  ніхто грошей  не дасть. Тому традиційно надається підтримка аграріям. Якщо говорити про  проценти, то вони порівняно з нашими банками значно лояльніші.  Для ЄБРР потрібна репутація компанії, більше того,  вони ретельно перевіряють більшість компаній, що претендують на фінансування. Донору цікава  будь – яка галузь, що працює на експорт товарів.

Не сьогоднішній день, прийнято Стратегію розвитку МСП до 2020 року, вона ж – дорожня карта України. Зараз напрацьовується план заходів, які мають полегшити життя малому та середньому бізнесу», – зазначає Андрій Володимирович.

Журналісти програми «Громадянська позиція» також завітали в гості до офісу Громадської спілки «Національна організація роздрібної торгівлі» (НОРТ) та запитали про реалії МСБ у представників спілки – Юрія Бондарєва, голови ГС «НОРТ», та Миколи Ганула, віце -президента спілки.

«Якщо порівнювати нас з Європою, то на сьогоднішній день ми значно відстаємо, враховуючи  кризові речі і валютний нестабільний курс. В основному,  люди розраховують на свої сили», – зазначив Микола Валентинович.

 

 

 

 

 «Ми майже кожного дня стикаємося з чимось новим у законодавчій сфері щодо підприємницької діяльності. Так, підвищення мінімальної зарплатні потягло за собою купку питань, особливо щодо розміру штрафних санкцій. Мене часто запитують: а що далі? Зараз той час, коли бізнесу потрібно об’єднатися, особливо малому бізнесу. Потрібна чітка і впливова позиція, щоб з ним рахувалися і не нехтували його правами. Сьогодні площадкою для спілкування між підприємцями є веб-портал Національна платформа малого та середнього бізнесу», – розповів Юрій Олександрович.

 

Дивіться повну онлайн-трансляцію програми за посиланням.